Ce este piatra naturala?
Piatra naturala – calcarul sau carbonatul de calciu (CaCO3) – este o roca sedimentara omogena, a carei aspect general variaza in functie de alte elemente chimice integrate si de modul de formare.
Calcarele sunt foarte raspanadite ca utilizare in domeniul constructiilor, acestea fiind materie prima pentru realizarea unor produse indispensabile. Pe langa aceasta utilizare, calcarul (piatra naturala) este folosit ca material de finisaj. Datorita proprietatilor sale – durabilitate si rezistenta la umiditate, calacarul este utilizat la realizarea multor tipuri de finisaje ca forme si utilizari.
Procesul de productie al calcarului (pietrei naturale)
Procesul de productie al pietrei de calcar se imparte in 2 mari etape: extractia si prelucrarea in ateliere specializate.

Extractia si transportul
Pentru extragerea eficienta a pietrei se folosesc utilaje mecanizate la realizarea fronturilor de spargere, urmarindu-se conformatia naturala a straturilor. Bucatile mari de piatra sunt apoi sparte in altele mai mici, astfel incat sa poata fi incarcate si transportate catre atelierele de prelucrare.
Prelucrarea pietrei in ateliere specializate
Prin prelucrarea bucatilor de piatra naturala extrase din cariera se obtin produse finite pentru placare, pavaje sau zidarie.
Prelucrarea in atelierele de productie se realizeaza cu ajutorul masinilor de taiat cu discuri care despica bucatile de piatra in fasii de grosimi prestabilite: 3.5, 5, 7 sau 10 cm latime.
In ateleierele de prelucrare a pietrei naturale nimic nu se pierde. Bucatile de piatra cu forme neregulate sun folosite pentru realizarea elementelor de zidarie precum stalpi, pereti, garduri sau parapeti. Fasiile de piatra cu grosimi variabile intre 3 si 7 cm, de diferite forme si suprafete sunt utilizate la realizarea pavajelor, fie direct pe pamant, fie prin inglobarea in betoane. Piatra sparta este folosita ca pietris la realizarea diverselor ornamente.